Jag heter Helena, men kallas oftast för Leni. Jag och mina hundar (Donna och Leeloo) bor i ett hus på landet ca.25 km utanför Uppsala. Jag jobbar natt på en LSS gruppbostad i närheten då det gör att jag får så mycket tid som möjligt hemma med hundarna.

Ulla och Håkan Axén längst till vänster och Axbors fantastiska blå uppfödargrupp

Mitt stora intresse i livet är mina hundar som är borderterriers. Anledningen till att det blev just denna ras var att jag som liten var lekkamrat med barnen Axén (kennel Axbor). Ganska snart började jag intressera mig mer och mer för deras hundar istället. Efter mycket tjat fick jag så till slut min första egna borderterrier som 13-åring och för mig finns det ingen annan ras!
Ulla och Håkan Axén började ta med mig på utställningar, och genom dem lärde jag också känna nu bortgångna Julia Geijer och Gerd Bendz, kennel Juniper.

Julia Geijer och min barndoms stora kärlek Juniper Purjo

Jag minns att jag cyklade de två milen från Bälinge till Knackarbo, Börje, i ur och skur, och var överlycklig för att få hjälpa till på kenneln. Hos Julia och Gerd läste jag allt jag kom över om rasen och de engelska rasböckerna var för mig mer spännande än vilken äventyrshistoria som helst. En stor del av mitt intresse för borderterriern ligger också i historiken, att bevara ett kulturarv och att ha standarden som rättesnöre.

Julia Geijer och Gerd Bendz

Jag reser regelbundet till Storbrittanien för att följa rasen i sitt ursprungsland och en av höjdpunkterna för mig var när jag spenderade två veckor med att resa runt i borderterrierns ursprungstrakter vid gränslandet mellan England och Skottland.

”Breeding dogs, like judging, is an art – not a science. The art should be supported by the science, not dominated by it.”

Ronnie Irving

Jag blev mer och mer intresserad av uppfödning under årens lopp och hade min första egna kull 2004. Jag har en liten uppfödning där varje kombination görs med tanken att behålla minst en valp själv. Min målsättning med min uppfödning är att få fram friska hundar med korrekt typ, storlek och bra temperament. Temperament & hälsa är enligt min åsikt något man aldrig får kompromissa med och jag jobbar målmedvetet med att finna avelshanar med utmärkta temperament utan hundaggressivitet, något som inte hör hemma hos en borderterrier! En hund med dåligt temperament skulle jag aldrig använda i avel, hur vinstrik den än är och hur många titlar den än må ha…

Borderterriern är en väldigt frisk ras, men det är ändå väldigt viktigt för oss uppfödare att ha ett vakande öga på de hälsoproblem som förekommer och också hålla inavelskofficienterna på så låg nivå som möjligt. Då minskas risken att vi dubblar på okända sjuka anlag.

När jag säljer en valp vill jag att den/de som köper den ska vara genuint intresserade av rasen och pålästa. Enormt viktigt är också att man har möjlighet att ta hand om valpen på ett bra sätt, och har tillsyn ordnad så att den inte behöver vara ensam hemma. Läs gärna mer om rasen och om att köpa valp.
Om ni känner att ni är redo för valpköp, skriv ett mail och berätta om er och er familj och vad ni tänkt er. Sedan är ni välkomna att komma och hälsa på för att träffa mig och mina hundar.

Kontakt: leni@kennelhellas.com

”When a breeder entrusts you with one of their puppies you get a piece of their heart and a part of their legacy. It’s not a right, it’s a privilege.”

Unknown